Arroz con leche – ryż na mleku i cynamonie z cytrusową nutą
4 grudnia, 2016
Jednym z najbardziej tradycyjnych, hiszpańskich deserów jest Arroz con Leche. Pomimo, że składa się on z prostych składników i jest łatwy w przygotowaniu, podaje się go nawet w wykwintnych, hiszpańskich restauracjach. Szczególnie uwielbiany przez dzieci deser, ma korzenie w kuchni arabskiej, skąd przywędrował do Andaluzji. To własnie tutaj zaczęto dodawać do niego cynamon i wzbogacono go o cytrusowe nuty. Arroz con Leche podaje się zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zapraszam do zapoznania się z tradycyjnym przepisem na ten słodki, hiszpański deser.
- Przygotowanie: 10 min
- Gotowanie: 35 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu przez 30-45 min, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby deser się nie przypalił
2W razie potrzeby można dodać więcej mleka
3Dekorujemy cynamonem, podajemy na ciepło lub schłodzone
Ważne przy wykonaniu tego deseru jest mleko – im bardziej tłuste mleko, tym bardziej kremowa konsystencja.
Skórkę z cytrusa najlepiej jest dodać w formie wstążki (paska), który łatwo będzie można usunąć z deseru przed podaniem. Podobnie z laską cynamonu. Ze skórki należy usunąć białą część, nie usunięta daje gorzki smak.
Deser ten można jeść zarówno na zimno jak i schłodzony.
Anuluj pisanie odpowiedzi