Znaczniki przepisu: cukier
Sernik / Tarta de Queso
Przedstawiamy przepis na przepyszny sernik, który serwuje jedna z restauracji w centrum Walencji.
Przez p.vedrynskyy
Sopa de canela, con helado y crujoiente de fartons/ Zupa cynamonowa z lodami i chrupkami.
Jest to niezwykły i szybki do przygotowania deser, którym można zadziwić nawet najbardziej zaawansowanych wielbicieli słodkości.
Przez o.glukhenka
Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana
Lekki deser, łatwy do przygotowania w krótkim czasie. Bez pieczenia i dużej ilości składników. Idealny na gorące dni oraz brak czasu na gotowanie!
Przez a.dej
Smażony chlebek miodowy z konfitutarą jabłkową, serem i rozmarynem – Pan Frito de miel con confiutarade manzana,queso idiazábal y romero
Przedstawiam Wam bardzo ciekawą, smaczną i szybką w przygotowaniu propozycję deseru. Potrzebujemy tylko kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej polskiej kuchni.
Przez k. then
Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas
Do przygotowania ciasta potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Najważniejsze, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Przygotuj również kilka foremek w kształcie np. prostokąta.
Przez natalia.k
Almoixávena czyli prosty i pyszny deser
Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.
Przez i.swieszek
Magdalenas de lima
Magdalenas de lima to prosty i szybki deser, na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Można go podawać o każdej porze roku - w letnie dni odświeża, natomiast podawany zimą przyciąga oko swoją niesamowitą kolorystyką. Idealnie uzupełni każde danie główne. Żaden łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie.
Przez p.szczepankiewicz
Gazpacho-chłodnik hiszpański
Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.
Przez j.dudek
Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma
Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.
Przez i.toptunenko
Przepis na Crema Catalana
Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana
Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.
Przez a.cyganek
Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie
To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą.
Przez Ela
Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska
Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.
Przez b.l.sanchez
Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko
Torrja tradycyjny hiszpański deser
Przez a.imielinska
SANGRIA – orzeźwiający smak Hiszpanii!
Sangria - Tradycyjny napój stosowany w kuchni hiszpańskiej wywodzący się z Walencji. Nazwa w polskim tłumaczeniu oznacza "Krwawienie" ze względu na bardzo wyrazisty czerwony kolor.
Przez m.kowal
Krem Natillas – delikatny smak cynamonu i cytryny
Natillas to tradycyjny i popularny deser kuchni hiszpańskiej podawany na stołach całej Hiszpanii. Smak, który osiąga dzięki infuzji cynamonu i skórki cytryny na pewno Was zaskoczy.
Przez m.duch