Główny składnik: Owoce morza
Merluza a la vasca
W Hiszpanii nie brakuje świeżych ryb i owoców morza. Są pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe. Można przyrządzać je na różne sposoby i podawać z wieloma składnikami. Często łączy się je z białym winem i przyprawami, takimi jak czosnek, pietruszka czy tymianek. Przygotowane na świeżo smakują najlepiej. Mogą stanowić zarówno przystawkę, jak i danie główne.
Hiszpańska merluza, czyli morszczuk przygotowany według niniejszego przepisu może zadowolić podniebienie niejednego miłośnika ryb i nie tylko!
Przez f.klich
Fideua de marisco
To typowe danie w Hiszpanii, w szczególności w basenie Morza Śródziemnego. Podobne do paelli, ale zamiast ryżu podawane jest z makaronem. Ja proponuje wersję z owocami morza, jednak można też spotkać z kurczakiem, warzywami albo mieszane.
Przez s.sikorskyi
Faszerowane Kalmary
Kalmary to bardzo popularny produkt w kuchni regionalnej Walencji. Podawane są w różnoraki sposób w wielu restauracjach, od sosów aż po panierowane w mące krążki. Dzisiaj przedstawię przepis na kalmary w sosie z atramentu i pora, danie bardzo popularne w tej części Hiszpanii.
Przez d.ciepielski
Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)
Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.
Przez m.puzio