Zupa krem z cukinii – vichyssoise de calabacin
26 lipca, 2021
Niebanalnie prosta zupa krem z cukinii - zachwyca swoją delikatnością. Jest idealna na dni pełne słońca. Zupa z cukinii podawany na zimno sprawi, że poczujesz błyskawiczne orzeźwienie. Jest arcy prosta!
- Przygotowanie: 35 min
- Gotowanie: 35 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Cebulę pokrój w kostkę.
2Do garnka wlej 5 łyżek oliwy z oliwek, następnie dodaj cebulę i pół łyżeczki soli. Wymieszaj i zeszklij na delikatnym ogniu,
3 W międzyczasie obierz cukinię i ziemniaki, następnie pokrój je w kostkę.
4Kiedy cebula nabierze złocistego koloru - dodaj ziemniaki i cukinię, w dalszym ciągu gotując na delikatnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
5Gdy gotujące się warzywa zmiękną dodaj śmietankę 36 %, i mieszaj przez 5 minut,
6Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj całość i ostudź.
7 Krem podawaj na ziemno skropiony olejem z grzankami.
Anuluj pisanie odpowiedzi