Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko
23 maja, 2017
Danie to wywodzi sie z Andaluzji i tam jest najczęściej spotykane. Aczkolwiek w rejonie, w którym ja się znajduję, czyli Walencja, jest również popularnym deserem, zwłaszcza w okresie Świąt Wielkanocnych. Jest prosty w przygotowaniu, a naprawdę smaczny. Warto spróbować !
- Przygotowanie: 45 min
- Gotowanie: 40 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Rozbełtać jajka z cukrem, dodać mleko i wszystko wymieszać.
2Rozgrzać patelnię lub frytownicę.
3Chleb zamoczyć w jajku z mlekiem i cukrem, osączyć delikatnie i smażyć na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru.
Będąc w Walencji warto tego spróbować - niby zwykła rzecz, bo chleb w jajku, ale jednak się wyróżnia. W Polsce na Wielkanoc zajadamy się babką drożdżową czy mazurkiem. A dla Hiszpanów fenomenem Wielkanocy jest właśnie chleb w jajku . Ciekawe, jak wiele nas różni, prawda ? 🙂
Anuluj pisanie odpowiedzi