Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas

Ptasie mleczko o smaku truskawkowym

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko o smaku truskawkowym
Ptasie mleczko o smaku truskawkowym

Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas

Przez natalia.k    , ,   ,

7 maja, 2021

Ptasie mleczko z truskawkami, czyli semifrío de fresas jest jednym z ciast popularnych w Hiszpanii serwowanych na zimno. Pierwszy raz miałam okazję przygotować i skosztować ten deser w szkole gotowania Altaviana w Walencji. Jest niesamowicie lekkie i pyszne. Zaskakuje głębią smaku i świeżością. Hiszpanie uwielbiają zajadać się tym ciastem po obiedzie szczególnie w ciepłe dni, a jak wiemy w Hiszpanii jest ich baardzo dużo 🙂  Pasuje również na romantyczny wieczór czy zwykłe spotkanie ze znajomymi. Dużą zaletą ciasta jest jego prostota w wykonaniu. Polecam każdemu, a zwłaszcza smakoszom truskawek!

  • Przygotowanie: 30 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Liście żelatyny nawilżamy w misce z zimną wodą

2Miksujemy truskawki z cukrem i sokiem z cytryny

3Ubijamy śmietanę

4Namoczoną żelatynę podgrzewamy na patelni i dodajemy połowę masy truskawkowej

5Drugą połowę łączymy ze śmietaną

6Mieszamy obydwie masy razem i wylewamy do formy

7Wstawiamy do lodówki

8Kiedy deser stężeje, wyciągamy i dekorujemy według uznania

Ciasto można przygotować z różnych owoców, również na biszkoptach lub herbatnikach.

Składniki

12 liści żelatyny

500 gr truskawek

170 gr cukru

sok z połowy cytryny

400 ml śmietany

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version