Pollo en pepotoria – potrawka z kurczaka
31 maja, 2017
Pollo en pepotoria - potrawka z kurczaka podane w ciekawy sposób. Danie bogate w węglowodany. Smaczne i pożywne. Potrawa może przypaść do gustu osobom prowadzącym zdrowy i aktywny tryb życia. To dobry sposób na lunch lub obiad po treningu. Prażenie ryżu i dodanie pistacji oraz migdałów sprawia, że danie jest niezwykłe.
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Pierś z kurczaka na samym początku myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy do złotego koloru.
2W międzyczasie możemy wstawić jajko gotujemy je na twardo.
3Kiedy kurczak już będzie podsmażony, wyciągamy go i szklimy na tej samej patelni pokrojoną cebule w piórka i czosnek (drobno posiekany). Gdy cebula będzie gotowa, dodajemy pierś z kurczaka i podsmażamy kilka sekund razem.
4Dodajemy wino do kurczaka i redukujemy. Później dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu.
5Doprawiamy solą, pieprzem i szafranem.
6Na drugiej patelni prażymy rozdrobniony chleb z migdałami.
7 Gdy jajko się ugotuje, oddzielamy żółtko od białka.
8Podprażoną mieszankę wsypujemy do moździerza z żółtkiem i tłuczemy drobno. Powstałą masę wsypujemy do naszej piersi.
9W garnku podprażamy ryż z rozdrobnionymi pistacjami i dolewamy wody dodajemy soli do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, aż ryż będzie gotowy.
10Podajemy. Smacznego.
Jeżeli ktoś ma upodobania do ostrzejszych dań, można dodać 1 łyżeczkę musztardy lub kilka kropel sosu sojowego .
Anuluj pisanie odpowiedzi