Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku

Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku

Przez s.michalczyk      

17 lutego, 2017

Patatas Bravas to najpopularniejsza hiszpańska przekąska serwowana w większości lokali. Bardzo często podawana jest jako tapas do piwa lub wina. Klasyczny sos pochodzi z Madrytu i został opatentowany w 1960 roku i składa się z sosu pomidorowego i cayenne.

 

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 15 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

Patatas

1Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na gruba kostkę. Konfitujemy w temperaturze 65-75 stopni Celsjusza do zmięknięcia.

2Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Wyciągamy z oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

3Posypujemy solą i papryką w proszku. Podajemy w towarzystwie sosów.

All i oli

1Czosnek miażdżymy w moździerzu.

2Dodajemy żółtka i cały czas ucierając stopniowo dodajemy oliwy do momentu uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji.

Salsa Brava

1Obraną i drobno posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie.

2Po uzyskaniu złotego koloru dodajemy mąkę i paprykę w proszku. Całość przesmażamy i zalewamy przecierem pomidorowym i wodą. Gotujemy 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem Cayenne.

3Na koniec wszystko blendujemy.

  • W Walencji sos często przyrządza się z oliwy z oliwek, wędzonej papryki w proszku, octu i papryczki chili. Towarzyszy mu zazwyczaj sos all i oli z czosnku i oliwy z oliwek, który można przygotować na kilka sposobów: ręcznie w moździerzu, przy pomocy blendera lub thermomixa.
  • W każdym lokalu przygotowuje się Patatas Bravas w inny sposób. Często ziemniaki wcześniej są gotowane a następnie smażone. Część lokali serwuje danie z jednym sosem podczas gdy inne podają go z dwoma.
  • Najlepiej wybierać odmiany ziemniaków przeznaczonych do smażenia.

  

 

Składniki

Patatas

1 kg ziemniaków

1,5 litry oleju

Sól

Papryka wędzona w proszku

All i Oli

75 g czosnku

75 g żółtka jaja kurzego

1 litr oliwy z oliwek

Salsa Brava

1 sztuka cebuli

250 ml przecieru pomidorowego

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka papryki wędzonej w proszku

200 ml wody

Pieprz cayenne

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version