Molette z rybą i zielonym groszkiem
24 kwietnia, 2019
Być może kanapka (bułka, ściśle mówiąc) to nie szczyt kulinarnego kunsztu, mimo wszystko jednak te kanapki skradły moje serce. Delikatna, usmażona na złoto ryba serwowana w miękkiej, wcześniej podgrzanej w piecu bułeczce. Do tego puree z zielonego groszku, ziemniaka i mięty, sos tatarski i sałata lub rzeżucha. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej!
Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂
- Przygotowanie: 35 min
- Gotowanie: 15 min
- Liczba porcji: 4 bułki
Sposób przygotowania
1Włóż bułki do piekarnika. Ziemniaki pokrój na 0,5 cm plasterki, włóż do małego garnka, zalej wrzątkiem, przykryj i zagotuj. Dopraw rybę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, posyp mąką, aby przykryła rybę.
2Wlej 2 łyżki oleju na patelnię i dodaj rybę. Gotuj do uzyskania złotobrązowego koloru, drobno zetrzyj parmezan na wierzchu podczas obracania (3 lub 4 minuty na stronę).
3Dodaj mrożony groszek do garnka z ziemniakami, a następnie dodaj połowę mięty.
4Włóż do procesora pikle, kapary, sałatę i jogurt. Dodaj trochę pietruszki, wyciśnij sok z cytryny, następnie dopraw do smaku i wlej do miski.
5Odcedź groszek i ziemniaki, zblenduj i dopraw do smaku.
6Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij bułeczki z piekarnika i podawaj z groszkiem, sosem tatarskim, kiełkami rukwi wodnej i plasterkami cytryny. Smacznego!
Jeśli chodzi o ryby, najlepiej sprawdzi się gładzica (la solla), flądra/złocica (lenguado al limón) lub dorsz. Ryba powinna być bez ości i bez skóry.
Anuluj pisanie odpowiedzi