Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Merluza a la vasca

Merluza a la vasca

Przez f.klich    , ,   ,

26 lutego, 2019

W Hiszpanii nie brakuje świeżych ryb i owoców morza. Są pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe. Można przyrządzać je na różne sposoby i podawać z wieloma składnikami. Często łączy się je z białym winem i przyprawami, takimi jak czosnek, pietruszka czy tymianek. Przygotowane na świeżo smakują najlepiej. Mogą stanowić zarówno przystawkę, jak i danie główne.
Hiszpańska merluza, czyli morszczuk przygotowany według niniejszego przepisu może zadowolić podniebienie niejednego miłośnika ryb i nie tylko!

  • Przygotowanie: 30 min
  • Gotowanie: 30 min
  • Liczba porcji: 4 osoby

Sposób przygotowania

1Aby usunąć piasek, który może znajdować się wewnątrz małż, należy przemyć je pod bieżącą wodą i pozostawić zanurzone w misce z zimną wodą i łyżką soli przez co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu, odsączyć i dokładnie umyć, aby usunąć sól i pozostałości piasku.

2Do garnka wlać odrobinę oliwy, rozgrzać i na średnim ogniu podsmażyć przez kilka sekund czosnek. Odstawić.

3Morszczuka pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a następnie włożyć do garnka z czosnkiem i obsmażyć z obu stron.

4Wlać białe wino i redukować przez kilka minut, aby cały alkohol wyparował.

5Dodać bulionu rybnego i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

6W międzyczasie umyć pietruszkę, osuszyć papierem kuchennym, usunąć łodygi i drobno posiekać.

7Po 15 minutach do garnka dodać oczyszczone wcześniej małże, groszek, szparagi pokrojone w kostkę, pietruszkę i jajko pokrojone w ćwiartki.

8Gotować wszystko razem na małym ogniu przez około 5 minut.

9Doprawić całość solą i pieprzem.

Aby uzyskać perfekcyjne danie, należy zawsze używać świeżych ryb.

Smacznego!

Składniki

600 g morszczuka

120 g małży

100 gr zielonego groszku

2 ząbki czosnku

60 g mąki pszennej

2 ugotowane jajka

100 ml białego wina

300 ml bulionu rybnego

garść świeżej pietruszki

4 białe szparagi

Oliwa z oliwek extra vergine

sól

pieprz

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version