Magdalenas de lima
7 lutego, 2020
Magdalenas de lima to prosty i szybki deser, na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Można go podawać o każdej porze roku - w letnie dni odświeża, natomiast podawany zimą przyciąga oko swoją niesamowitą kolorystyką. Idealnie uzupełni każde danie główne. Żaden łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie.
- Przygotowanie: 40 min
- Liczba porcji: 12-15 babeczek
Sposób przygotowania
1Przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty w jednym miejscu. Foremki nacieramy masłem i obsypujemy bułką tartą, by ciasto nie przywarło.
2Następnie, do dużej miski wsypujemy cukier oraz dodajemy jajka. Miksujemy na gładką masę, a kiedy wszystko jest dobrze wymieszane, możemy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i jogurt. Dalej miksujemy. Następnie dodajemy świeży sok z limonki oraz startą skórkę. Ostatni raz miksujemy i masę przelewamy do foremek na babeczki.
3Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 170°C, przez ok. 35 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy są gotowe. Wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec przyozdabiamy według gustu 🙂
Jeśli nie możesz znaleźć w polskim sklepie jogurtu limonkowego, użyj cytrynowego lub naturalnego i dodaj więcej świeżego soku z limonki.
Anuluj pisanie odpowiedzi