Kurczak w sosie pepitoria – Pollo pepitoria
19 listopada, 2016
Pepitoria to hiszpański sposób przygotowywania różnych potraw z mięsa (zwykle z kurczaka). Przepis ten jak wiele dań kuchni hiszpańskiej ma korzenie w kuchni arabskiej, lecz jest chętnie stosowany w wielu hiszpańskich domach. Dzięki dodaniu żółtka jajka ugotowanego na twardo, mięso puszcza "soki", które wzbogacają aromat potrawy, natomiast dodanie szafranu sprawia, że potrawa nabiera niezwykłego smaku i koloru. Prezentujemy przepis na bardzo popularną oraz prostą do wykonania potrawkę z kurczaka, przyrządzoną metodą Pepitoria!
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 20 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Ćwiartujemy kurczaka i smażymy na złoty kolor. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo.
2Odkładamy kurczaka, podsmażamy cebule i czosnek, dodajemy białe wino i redukujemy.
3Dodajemy żółtko, szafran i kurczaka, a następnie dolewamy trochę wody - ma powstać sos.
4Gotujemy całość, dolewając wody według uznania, kiedy mięso będzie miękkie - nasze danie jest gotowe. Dekorujemy białkiem jajką i pietruszką. Smacznego!
Dobrym pomysłem na udekorowanie tego dania jest posypanie go posiekaną pietruszką i białkiem jajka - dzięki temu nie zmarnujemy białka, które zostało nam po wcześniejszym zużyciu żółtka.
W Hiszpanii danie to często podaje się z ziemniakami smażonymi na głębokim oleju, ale można je również podawać z ryżem.
Maylen
30 listopada, 2016
Ya lo he hecho y está muy bueno 😀