Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana

krem z ricottą i musem jabłkowym

krem z ricottą i musem jabłkowym

krem z ricottą i musem jabłkowym
krem z ricottą i musem jabłkowym

Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana

Przez a.dej    , ,   ,

25 stycznia, 2022

Ten orzeźwiający deser perfekcyjnie wpisuje się w hiszpańskie menu! Zimny i nie za słodki przysmak w gorący dzień jest dobrą alternatywą dla klasycznych lodów!

  • Przygotowanie: 55 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

Przygotowanie kremu z ricottą.

1Mocno schłodzoną wcześniej śmietankę ubić aż osiągnie gęstą konsystencję, a następnie zakryć folią i odstawić do lodówki.

2W misce wymieszać razem ricottę, jogurt, cukier oraz drobno startą skórkę z cytryny.

3Do wymieszanych składników powoli dodawać ubitą wcześniej śmietanę delikatnie mieszając. Tak przygotowany krem zafoliować i odstawić do lodówki.

Przygotowanie musu jabłkowego.

1Obrać i pokroić w kostkę jabłka, usuwając wcześniej ich środek oraz pestki. Następnie prażyć je na małym ogniu razem z sokiem z cytryny i cukrem.

2Kiedy jabłka będą już bardzo miękkie zdjąć z ognia i przetrzeć całość przez sitko, aby uzyskać gładki mus. Później odstawić go do wystygnięcia.

Przygotowanie górnej warstwy deseru.

1Jabłka pokroić w dobrną kostkę.

2Orzechy laskowe pokroić na drobniejsze kawałki.

3Pokrojone orzechy i cukier smażyć na patelni do momentu aż się skarmelizują. Następnie odłożyć do wystygnięcia.

Serwowanie deseru.

1Do serwowania deseru użyj przeźroczystych szklanek.

2Jako pierwszą warstwę ułóż ostudzony mus jabłkowy.

3Następnie nakładaj krem z ricotty.

4Na samą górę nałóż pokrojone w kostkę jabłka oraz skarmelizowane orzechy. Dla ozdoby połóż listek mięty.

W górnej warstwie deseru są pokrojone w kostkę jabłka. Jeżeli masz więcej czasu jabłka możesz pokroić w cienkie plastry i upiec w piekarniku otrzymując w ten sposób jabłkowe chipsy!

Składniki

Składniki kremu

250 g ricotty

150 g jogurtu naturalnego

25 g cukru

skórka z połowy cytryny

100 ml śmietanki 36% lub 30%

składniki na mus jabłkowy

sok z jednej cytryny

2 jabłka

szczypta cukru

Składniki górnej warstwy

1 jabłko

3 łyżki orzechów laskowych

1/2 szklanki cukru

liście miety do dekoracji

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version