Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Esparruecos

Esparruecos, kuchnia hiszpańska, marokańska
Esparruecos, kuchnia hiszpańska, marokańska
Esparruecos, kuchnia hiszpańska, marokańska

Esparruecos

Przez t.piotrowski  , ,   ,   ,

3 lutego, 2020

Czym jest kuskus? Jest to artykuł spożywczy wywodzący się z północnego wybrzeża Afryki, dokładniej krajów tworzących tak zwany Maghreb czyli Maroka, Algierii oraz Tunezji. Jest naturalnym produktem pobocznym, powstającym podczas mielenia pszenicy, a wiadomo, iż nic w w kuchni zmarnować się nie może. Najczęściej podawany jest on z warzywami oraz mięsem drobiowym lub wołowym.
Moja wersja kuskusu, podawana jest z podsmażonymi krewetkami pasiastymi (gambas rayadas), popularnymi dla regionu Walencji wraz ze świeżymi warzywami, aromatycznymi orzechami oraz intensywnym dipem czosnkowym domowej roboty.

  • Przygotowanie: 40 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

Kuskus

1Zagotować wodę z przyprawami i z odrobiną oliwy

2Pokroić wszystkie warzywa w drobną kosteczkę, około 3x3mm i wymieszać wszystkie warzywa w misce

3Wysypać suchą patelnię kuskusem

4Dodać wymieszane warzywa i posolić

5Zalać wodą patelnie do poziomu kuskusu, przykryć i poczekać, aż kuskus się zrobi

Krewetki

1Rozgrzać na osobnej patelni oliwę

2Wymieszać posiekaną drobno pietruszkę z czosnkiem i dodać na patelnię

3Po chwili ułożyć obrane krewetki na patelni i obsmażyć z każdej ze stron ok 4 min

Dip

1Do piekarnika wstawić całą główkę czosnku i piec przez około 20 minut

2W misce wymieszać majonez ze śmietaną

3Dodać przyprawy: świeży pieprz, kminek oraz sól rozgniecione w moździerzu

4Wyjąć czosnek z piekarnika i "wycisnąć" go do pozostałych składników

5Wszystko wymieszane dać do rękawa cukierniczego i odłożyć na 10 minut do zamrażalnika, aby stężało

Serwowanie

1Na dno miski lub talerza nałożyć kuskus z warzywami, dodać zrobiony dip w kilku miejscach wyciskając go z rękawa, posypać orzechami i na końcu ułożyć krewetki.

Danie zainspirowane kuchnią zarówno hiszpańską jak i marokańską.
"Wysublimowane połączenie smaków, tworzące poezję na talerzu i niebo na podniebieniu."

¡Buen provecho!

Składniki

Kuskus

300 g kaszy kuskus

2 marchewki

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 pietruszka

0,5 cebuli

150 g krewetek gambas rayadas

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej pietruszki

80 ml oliwy z oliwek extra virgin

2 szczypty przypraw: sól, kurkuma, kumin, kolendra, papryka ostra

sos

1 główka czosnku

5 łyżek gęstej śmietany 18%

5 łyżek majonezu

1 szczypta przypraw: świeży pieprz mielony, kminek,sól

1 łyżka orzechów laskowych

1 łyżka migdałów prażonych

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version