Udział w projekcie
Mija właśnie mój trzeci tydzień pobytu w Walencji. Mogę powiedzieć że dla mnie udział w projekcie to spełnienie marzeń. Od dłuższego czasu chciałem zrobić kurs gastronomiczny i trafiła się właśnie ta wyjątkowa okazja udziału w projekcie „Gotuj po Hiszpańsku II”. Każdy spędzony tutaj dzień daje mi ogromną satysfakcję. Kuchnia hiszpańska kusi swym wyrafinowaniem oraz ogromną paletą smaków i zapachów… można powiedzieć, że charakteryzuje się mocnym temperamentem. Uważam że praktyki, które odbywam w Walencji to wyróżniające doświadczenie i ogromna szansa na przyszłość. Można tutaj nie tylko poznać przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej, ale także podpatrzeć techniki jakie wykorzystuje się w kuchni. Dodatkową zaletą projektu jest możliwość nauki języka hiszpańskiego. Chcę też w tym miejscu pozdrowić osoby odpowiedzialne za projekt, które wykazują się ogromnym profesjonalizmem.
Gdyby można było spowolnić czas…
Dookoła nas mnóstwo się dzieje. Przez większą część dnia ulice oraz plaża są pełne ludzi. Niesamowitych ludzi prezentujących ogromną otwartość w stosunku do przyjezdnych. W lokalnym parku można podziwiać wielokulturowe widowiska np. tańce wykonywane przez Peruwiańczyków, którzy w radosny sposób chcą uczcić święto niepodległości. Poza tym jest tutaj mnóstwo restauracji zarówno tych, które serwują typową kuchnię narodową Hiszpanii jak i bardzo egzotyczne potrawy. Będąc tutaj wszystkiego chciałoby się spróbować i wszystko zobaczyć. Gdyby tylko można by było spowolnić czas…