Będąc w Walencji nie można nie wspomnieć o lokalnym a zarazem tradycyjnym produkcie uprawianym na polach w okolicznych miejscowościach czyli ryżu, a konkretniej „Arroz de Valencia”.
Uprawa i produkcja
Wszystkie etapy produkcji ryżu od siewu przez zbiory i suszenie do przygotowania do pakowania odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym. A obszarem tym są tereny w prowincjach Alicante, Castellón i Valencia, we Wspólnocie Autonomicznej Walencji, głównie w gminach położonych w ramach strefy wpływu Parque Natural de la Albufera,Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva i Marjal de Almenara. „Arroz de Valencia” uprawia się na obszarach bagiennych w warunkach umożliwiających nawadnianie zalewowe, które to nawadnianie jest szczególną praktyką dla tego obszaru zimą, gdy pola leżą odłogiem. Taka praktyka przerywa cykle biologiczne niektórych organizmów glebowych i służy odkażaniu gleby.
Charakterystyka
Ryż ten charakteryzuje się dużą zdolnością wchłaniania smaku jak również bardzo ważnym czynnikiem jest jednakowa wielkość ziaren. Jednorodność zapewnia, że wszystkie ziarna będą gotowały się tak samo długo i w ten sam sposób.
Ze względu na wiele czynników wymienionych wyżej, produkt „Arroz de Valencia” został wpisany na listę produktów regionalnych i lokalnych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Procedura rejestracyjna
Ochrona nazw pochodzenia produktów oparta jest na systemie rejestracji. Procedura rejestracyjna w każdym kraju Unii Europejskiej jest identyczna. Najpierw weryfikacja wniosku na szczeblu krajowym, a następnie zatwierdzenie i rejestracja wniosku na szczeblu wspólnotowym czyli postępowanie przed Komisją Europejską w Brukseli.
Dla producentów produktów regionalnych i tradycyjnych oraz dla ich rodzinnych miejscowości jest to możliwość promocji produktów nie tylko w kraju ale i w całej Unii Europejskiej. Produkty te uzyskują wyższe ceny i przynoszą producentom wyższe dochody. Ich wytwarzanie i sprzedaż aktywizują gospodarczo region i podnoszą jego atrakcyjność.
„Arroz de Valencia” dostępny jest w sprzedaży w lokalnych, małych sklepikach oraz na stoiskach targowych m. in. w Mercat Central w Walencji. Pakowany jest w opakowania jednostkowe z etykietą na której widnieje informacja „Denominación de Origen »Arroz de Valencia«”. W miarę możliwości wraz z odpowiednikiem w języku walenckim „Denominació d’Orige »Arròs de València«”. Znak ten nie tylko chroni producentów przed nieuczciwą konkurencją, ale zwiększa także wiarygodność produktów w oczach konsumentów.
Tradycja uprawy ryżu w Walencji jest ściśle związana z kuchnią tego regionu. Kuchnia Walencji obejmuje wiele potraw, których składnikiem jest ryż, takich jak różnego rodzaju paelle, ryże caldosos i zapiekane dania ryżowe.