Kategoria: Ryby i owoce morza

Tortilla de alcachofas y langostinas

Przez a.lucka

Merluza a la vasca

W Hiszpanii nie brakuje świeżych ryb i owoców morza. Są pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe. Można przyrządzać je na różne sposoby i podawać z wieloma składnikami. Często łączy się je z białym winem i przyprawami, takimi jak czosnek, pietruszka czy tymianek. Przygotowane na świeżo smakują najlepiej. Mogą stanowić zarówno przystawkę, jak i danie główne.
Hiszpańska merluza, czyli morszczuk przygotowany według niniejszego przepisu może zadowolić podniebienie niejednego miłośnika ryb i nie tylko!

Przez f.klich

Arroz de negro

Arroz de negro czyli Czarny ryż . Typowe danie w Walencji .

Przez m.morawiecki

Coca z sosem z pieczonych warzyw i sardynkami

Masa coca (koka) to jedna z bardzo popularnych hiszpańskich przekąsek. Pochodzi z Katalonii, ale jest również często przygotowywana w Walencji - możemy ją spotkać w większości tutejszych piekarni. Występuje zarówno w wersji słonej ( jako hiszpański odpowiednik włoskiej pizzy), jak i słodkiej.

Wyróżnić możemy "kokę" przykrytą (tapada), taką z nadzieniem ukrytym w jej wnętrzu oraz "kokę" otwartą (abierta) z nadzieniem umieszczonym na wierzchu ciasta (jest najbardziej popularna), a także "kokę" z dziurką (agujerada), dziurka znajduje się w jej środku.

Wśród słonych wersji "koki" możemy wyróżnić: coca de aceitunes ( z oliwkami), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura ( z warzywami). Natomiast wśród słodkich odpowiedników najczęściej przygotowywane są: coca de cristal (cienki placek z karmelizowanym cukrem i anyżem lub z orzeszkami pinii), coca de reyes - "koka" przykryta z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą Hiszpanie przygotowują z okazji Święta Trzech Króli.

Przez a.kowalik

Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza

Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.
Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.

Przez k.jagiello

Ensalada Tropical – pyszna sałatka tropikalna

Ensalada Tropical czyli sałatka tropikalna. Niepowtarzalna sałatka z surimi oraz palmito. Polecam serdecznie prostą przekąskę, jest pyszna i zdrowa.

Przez i.chalibozek

Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)

Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.

mmPrzez m.puzio