Sposób przygotowania: Chłodzenie
Tarta de mandarinas/ rolada z mandarynkami
To ciasto zaskoczyło wszystkich swoją prostotą ale też głębokim smakiem zawartych w nim składników, które świetnie się łączą i wzajemnie uzupełniają.
Przez p.klamerus
Sopa de canela, con helado y crujoiente de fartons/ Zupa cynamonowa z lodami i chrupkami.
Jest to niezwykły i szybki do przygotowania deser, którym można zadziwić nawet najbardziej zaawansowanych wielbicieli słodkości.
Przez o.glukhenka
Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana
Lekki deser, łatwy do przygotowania w krótkim czasie. Bez pieczenia i dużej ilości składników. Idealny na gorące dni oraz brak czasu na gotowanie!
Przez a.dej
Peras al vino / Gruszki w winie
Klasyczny, popularny deser hiszpański, często podawany w restauracjach przez cały rok. Latem może być serwowany na zimno, natomiast zimą gruszki można podawać na ciepło. Hiszpanie używają dobrego wina do przygotowania deseru, w myśl zasady: używajmy do gotowania takiego wina, jakie podalibyśmy do picia.
Przez p.vedrynskyy
Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas
Do przygotowania ciasta potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Najważniejsze, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Przygotuj również kilka foremek w kształcie np. prostokąta.
Przez natalia.k