Tarta De Manzana
22 października, 2019
Tarta De Manzana to dość popularny deser w Hiszpanii. Dlatego też go wybrałem. Wiem, że przepisów na tę tartę jest mnóstwo, ale napisałem tak jak robię go ja. Uważam, że jest to świetny deser. Główną jego zaletą jest prostota wykonania. Wygląda też bardzo efektownie, przez co spokojnie można go podać na jakiejś imprezie domowej.
Sposób przygotowania
1Najpierw obierz jabłka i pokrój je na plasterki. (Wycinając wcześniej gniazda nasienne)
2Obierki z jabłek i gniazda nasienne umieść w garnku, zalej woda i postaw na małym ogniu
3Podczas gdy zalewa się gotuje zacznij robić ciasto kruche
4weź mąkę masło i cukier na stolnicę i zacznij wyrabiać do uzyskania jednolitej masy (jeśli ciasto będzie za twarde możesz dodać kwaśnej śmietany) po wyrobieniu ciasta umieść je na brytfance i chowamy na 5min do lodówki
5wstaw ciasto na 10min do piekarnika nastawionego na 180stopni
6Na naszym cieście zacznij układać plasterki jabłek 1warstwa polej karmelem posyp cukrem i cynamonem, i układaj kolejną warstwę aż skończą się jabłek powtarzając posypywania cukrem cynamonem i karmelem
7Gdy masz już ułożone wstać na ok 10min do piekarnika nastawionego na 180 stopni
8Odcedź zalewę, dodaj żelatynę
9Ułożone jabłka zalej zalewą, stuknij parę razy, żeby rozlało się równo i wstaw do lodówki na ok. 4h żeby się zsiadło
Smacznego!
Anuluj pisanie odpowiedzi