Patatas y chorizo a la riojana
8 sierpnia, 2017
Patatas y chorizo a la riojana to aromatyczne i pikantne jednogarnkowe danie z kuchni hiszpańskiej. Jest to gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz, który idealnie sprawdzi się jako danie główne w chłodniejsze dni. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z regionu La Rioja, który słynie głównie z produkcji znanego na całym świecie wina. Wszystkie składniki używane do przygotowania potrawy są tradycyjnie produkowane na urodzajnych terenach wyżej wspomnianego regionu. A chorizo to tradycyjna kiełbasa z dodatkiem słodkiej papryki wędzonej i suszonej pimienton.
- Przygotowanie: 20 min
- Gotowanie: 40 min
- Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
1Pomidory i czosnek pokroić na drobne kawałki, paprykę i cebulę w paski, a chorizo i ziemniaki w kostkę na około 2 cm.
2W garnku rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut.
3Dodać pokrojony czosnek i paprykę. Podsmażyć często mieszając.
4Do warzyw dodać pokrojone chorizo. Smażyć kilka minut, a następnie dodać liście laurowe, tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz pomidory.
5Następnie dodać pokrojone na kawałki ziemniaki i zamieszać.
6Na sam koniec wlać 1,5l wody lub bulionu, zamieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut). Doprawić solą.
7Podawać z chlebem lub grzankami. Smacznego!
Anuluj pisanie odpowiedzi