Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe
8 grudnia, 2020
Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii. Jak wszystko co gotuje się w klasztorach, ten słodki przepis ma na celu pocieszenie ciała i ducha - jak to mówią - ,,dobre jedzenie, lepsze myślenie"!
Wykonanie: Aleksandra, Izabella, Karolina
- Przygotowanie: 1 godz.
- Gotowanie: 25 min
- Liczba porcji: 15
Sposób przygotowania
1W garnku zagotuj składniki na poncz. Ściągnij z ognia gdy cukier się rozpuści.
2W misce oddziel żółtka od białek. Uwaga! Zadbaj o to, żeby miska była czysta i sucha.
3Ubijając białka stopniowo dodawaj połowę ilości cukru, do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
4W osobnej misce ubij żółtka z drugą połową cukru, do uzyskania jasnej puszystej masy.
5Połącz delikatnie obie masy, stopniowo dodając obie mąki.
6W formie o wymiarach 30 x 20cm wylej masę i włóż do nagrzanego piekarnika do 190°C i piecz przez około 15-17 minut.
7Pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie budyniu:
1W garnku zagotuj mleko, śmietankę i cukier razem z wanilią/cynamonem.
2W misce połącz jaja z mąką kukurydzianą.
3Wlej masę do garnka i gotuj przez minutę.
4Powstały budyń przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
Składanie ciasta
1Biszkopt nasącz ponczem.
2Na przygotowany biszkopt wyłóż budyń i wyrównaj masę.
3Posyp wszystko wiórkami kokosowymi.
Podawać schłodzone!
Anuluj pisanie odpowiedzi