Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

GAZPACHO SEFARDI

GAZPACHO SEFARDI

Przez d.kolecka  

13 października, 2019

Gazpacho Sefardi to typowe danie dla społeczności Żydów sefardyjskich, czyli zamieszkujących tereny Półwyspu Iberyjskiego. Jest to potrawa prosta i łatwa w przygotowaniu, bazująca na lokalnych produktach, charakterystycznych dla Hiszpanii, ale także dla kuchni żydowskiej. Gazpacho to inaczej zimna zupa, która gasi pragnienie w upalne dni, jest świeża i orzeźwiająca.

  • Przygotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 2-3 porcje

Sposób przygotowania

1Umyte warzywa pokroić w drobną kostkę, a miętę i kolendrę drobno posiekać.

2Orzechy włoskie i rodzynki moczyć w ciepłej wodzie ok. 30 minut, a później posiekać.

3Następnie przełożyć wszystko do miski, dodać kefir, wodę i wymieszać.

4Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wlać oliwę.

5Tak gotowy chłodnik zostawić na minimum dwie godziny w lodówce.

Składniki

2 ogórki

1 mała cebula

1 pęczek mięty

1 pęczek kolendry

1 pęczek rzodkiewki

250 g kefiru

0,5 szklanki wody

0,5 szklanki orzechów włoskich

szczypta białego pieprzu

szczypta gruboziarnistej soli

2-3 łyżki oliwy

1 łyżka cukru

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version