Filet z kurczaka, faszerowany grzybami z sosem dyniowym
21 stycznia, 2020
Danie typowe dla regionu galicyjskiego. Można je przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest tradycyjne związanie dratwą, do którego potrzebne jest spore doświadczenie. Drugi i prostszy sposób to zawinięcie mięsa w folię aluminiową. Doskonałym połączeniem do tej potrawy jest wino półwytrawne.
- Przygotowanie: 1 godz.
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIĘSA:
1Filety umyć i osuszyć, a następnie wykonać otwór na farsz.
2Jedną cebule drobno posiekać, zeszklić na patelni.
3Przepłukać grzyby, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, następnie posolić według uznania. (grzyby należy gotować do momentu wyparowania soku. Po tym procesie smażyć jeszcze przez ok. 5 min.).
4Przygotować folię aluminiową, polać ją oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, a następnie położyć na niej rozkrojonego kurczaka.
5Nałożyć farsz na mięso, szczelnie zwinąć w roladę i mocno owinąć folią aluminiową.
6Przygotowane rolady, należy wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i piec przez około 20 min.
7Propozycję podania umieszczam na załączonym zdjęciu.
PRZYGOTOWANIE SOSU DYNIOWEGO:
1Dynie oczyścić i pokroić w średnią kostkę.
2Dwie cebule pokroić w kostkę.
3Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w średnie kawałki.
4Dobrze wysmażyć cebulę, a następnie dodać pozostałe warzywa. Całość smażyć w garnku przez ok. 10 min.
5Nalać wodę do poziomu jarzyn, gotować na małym ogniu przez ok. 10 min, tak aby warzywa były miękkie.
6Dodać śmietanę (100 ml) i wszystko zmiksować blenderem.
7Całość doprawić solą i pieprzem.
Przy zwijaniu mięsa, należy pamiętać by farsz nie wychodził poza roladę.
Tradycyjne danie z regionu galicyjskiego. Smaczne i proste w wykonaniu.
Anuluj pisanie odpowiedzi