Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Ensalada Tropical – pyszna sałatka tropikalna

Ensalada Tropical – pyszna sałatka tropikalna

Przez i.chalibozek  ,   ,   

8 sierpnia, 2017

Ta potrawa składa się z niewielu produktów, mimo to smak jest bogaty i na prawdę warto ją zrobić. Co ciekawe, w skład sałatki tropikalnej wchodzi palmito czyli "serce palmy", produkt pozyskiwany jest z młodego pnia określonych gatunków palm np palmy brzoskwiniowej lub kokosowej. Aby "serce palmy" było zdatne do jedzenia musi "bić" co najmniej 6 lat, po jego wycięciu palma "umiera".

  • Przygotowanie: 45 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

Przygotowanie sałatki jest bardzo proste :

1Sałatę kroimy w cienkie paski

2Palmito, surimi i ananasa w kostkę

3Składniki mieszamy w naczyniu

sos, do którego można użyć gotowego majonezu lub przygotować majonez samemu:

1ubijamy jajka dodajemy sól

2ciągle ubijając dodajemy olej

3dodajemy trochę octu jabłkowego

4Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję dodajemy ketchup , sok z pomarańczy, tabasco i whisky wszystko dokładnie mieszamy.

Podajemy sałatkę, dekorując pomidorkami koktajlowymi.
Wprowadzenie serca palmowego do diety zapewni zdrowie dla naszego serca. Ta łagodna przekąska zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Wspaniale wpływa na kondycję włosów i paznokci. Jest również polecana dla osób z problemem nadciśnienia. Sałatka tropikalna to połączenie smaku i zdrowia 🙂

Składniki

1/2 sałaty rzymskiej

120 g surimi

100 g ananasa

100 g palmito

50 g kukurydzy (opcjonalnie)

kilka pomidorków koktajlowych

Salsa rosa

2 jajka

500 ml oleju

sól

ocet jabłkowy do smaku

4 łyżki ketchupu

sok z pomarańczy do smaku

odrobina tabasco

odrobina Whisky

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version