Coca z sosem z pieczonych warzyw i sardynkami
11 października, 2018
Masa coca (koka) to jedna z bardzo popularnych hiszpańskich przekąsek. Pochodzi z Katalonii, ale jest również często przygotowywana w Walencji - możemy ją spotkać w większości tutejszych piekarni. Występuje zarówno w wersji słonej ( jako hiszpański odpowiednik włoskiej pizzy), jak i słodkiej.
Wyróżnić możemy "kokę" przykrytą (tapada), taką z nadzieniem ukrytym w jej wnętrzu oraz "kokę" otwartą (abierta) z nadzieniem umieszczonym na wierzchu ciasta (jest najbardziej popularna), a także "kokę" z dziurką (agujerada), dziurka znajduje się w jej środku.
Wśród słonych wersji "koki" możemy wyróżnić: coca de aceitunes ( z oliwkami), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura ( z warzywami). Natomiast wśród słodkich odpowiedników najczęściej przygotowywane są: coca de cristal (cienki placek z karmelizowanym cukrem i anyżem lub z orzeszkami pinii), coca de reyes - "koka" przykryta z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą Hiszpanie przygotowują z okazji Święta Trzech Króli.
- Przygotowanie: 2 godz. 5 min
- Gotowanie: 15 min
- Liczba porcji: 6 porcji
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta:
1Wszystkie mokre składniki potrzebne do przygotowania ciasta umieszczamy w misce (mleko, woda, olej), następnie dodajemy cukier i świeże drożdże, mieszamy.
2Po wymieszaniu dodajemy mąkę i sól. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
3Ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
4Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na mniejsze porcje i formujemy w kulki wielkości limonki.
5Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
6Każdą porcję ciasta rozciągamy tworząc owalny kształt (spójrz zdjęcie).
7Masę Cocę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy około 10min.
Przygotowanie sosu z warzyw:
1Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
2Wszystkie warzywa umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 40min.
3Po wystudzeniu warzyw, obieramy je, a następnie blendujemy. Pół cebuli odstawiam do wyłożenia na nadzienie "koki"
4Doprawiamy wedle uznania. Ja doprawiłam solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
5Każdy placek smaruje sosem, a następnie wykładam na niego sardynki, rukolę, oliwki oraz płatki cebuli.
6Smacznego!
"Masę coca" spotkałam nie tylko w walenckich piekarniach.
Danie to nauczyłam się przygotowywać podczas warsztatów kulinarnych z Marią Jose, jak również podczas praktyk w mojej restauracji.
Jest banalna i szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze na pewno zachwyci Waszych znajomych!
Składniki
Składniki na przygotowanie ciasta:
Składniki na przygotowanie nadzienia:
Anuluj pisanie odpowiedzi