Coca de Pan con Pisto
15 maja, 2019
Perspektywa śniadania to chyba jedyne, co jest w stanie skłonić mnie do wstania wcześnie rano. Nic dziwnego więc, że piekarnia to miejsce, które zawsze odwiedzam jako pierwsze, gdy jestem w nowym kraju. Zapach świeżo upieczonego chleba, pomieszany ze słodkim aromatem wanilii, cynamonem, czekolady i mocnej, czarnej kawy. Charakterystyczny dla piekarni w godzinach przedpołudniowych (skłamałabym mówiąc, że zjawiam się tam rano) to coś od czego zawsze zaczynam poznawanie kraju, w którym akurat miałam szansę się znaleźć. I pomimo, że Coca de Pan raczej nie zastąpi w moim sercu bałkańskiego burka, była przyjemnym odkryciem w Walencji.
- Przygotowanie: 4 godz.
- Gotowanie: 35 min
Sposób przygotowania
1Dodaj wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wymieszaj łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj mąki. Zagnieść ciasto w kulę.
2Przykryj ściereczką i odstaw, aż podwoi swoją objętość (minimum godzinę, ale najlepiej zostawić ciasto na noc do wyrośnicia).
3Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę, delikatnie ugnieść, by pozbyć się nadmiaru powietrza i zroluj w wałek. Podziel ciasto na równe części, około 50g każda.
4Przygotuj dużą blachę i polej niewielką ilością oliwy z oliwek. Delikatnie uformuj kulkę z każdego kawałka ciasta, rozciągnij ją na cienki placek na blasze z oliwą, zaznaczając ślady palców na każdym placku.
5Polej odrobiną oliwy z oliwek, posyp solą i piec 12 minut w 180 ° C przy 20% wilgotności. Możesz dodać warzywa, zioła lub rybkę do swojej coca de pan.
6Kiedy ciasto na coca de pan rośnie, czas zrobić pisto. Cebulę i czosnek posiekaj w brunoise. Umyj papryki, usuń nasiona i białą część. Wlej trochę oliwy na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj paprykę i posiekaną cebulę na patelnię, i smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.
7Dodaj posiekane pomidory z puszki (wraz z sosem) do osobnego garnka, oraz ząbek czosnku (nieobrany). Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
8Kiedy papryka z cebulą są podsmażone, dodaj je do garnka z gotującymi się pomidorami. Dodaj cukier, aby zmniejszyć kwasowość. Dopraw solą do smaku.
9Podawaj coca de pan z pisto. Smacznego!
Katalońskie słowo coca (cocques w liczbie mnogiej) zostało przejęte od Holendrów w czasach Imperium Karolińskiego. Słowo ma wspólne korzenie z angielskim cake i niemieckim Kuchen, obydwa oznaczające 'ciasto'.
Niewiele rzeczy jest w stanie pobić świeżo upieczony chleb w konkursie na najlepsze śniadanie. Coca de Pan, z solą, z warzywami lub na słodko sprawdza się świetnie. Jeśli znajdziesz się kiedyś w Walencji, it's a must try!
Anuluj pisanie odpowiedzi