Bocadillo cubano al estilo segoviano – Kanapka kubańska w stylu segoviańskim
18 sierpnia, 2021
Kanapki są dosyć popularną formą dania serwowaną w Hiszpanii. Jest tu wiele restauracji, które mają nawet po 30 rodzajów kanapek różnego rodzaju jak np. Bodega "LA Pascuala", którą mieliśmy okazję odwiedzić wszyscy w ramach praktyk i spróbować tamtejszej kuchni. Jest to danie uniwersalne, zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Przedstawiamy wersję kanapki, która według naszego uznania zasługuje na wyróżnienie.
- Przygotowanie: 1 godz. 20 min
- Gotowanie: 20 min
Sposób przygotowania
1Do dużej miski wlewamy oliwę extra virgin.
2Dodajemy startą skórkę i sok z wyciśniętej pomarańczy, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną kolendrę i miętę, oregano, kminek, sól i pieprz.
3Wszystko mieszamy w jedną stronę by całość się połączyła.
4Policzki myjemy i podsmażamy na patelni z każdej strony.
5Następnie filetujemy na bardzo cienkie plastry i wkładamy do zaprawy.
6 Wszystko mieszamy, przykrywamy szczelnie np. folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do wychłodzenia na minimum godzinę.
7W tym czasie kroimy korniszony na plastry. Bułki przekrawamy na pół i smarujemy w środku masłem i musztardą.
8Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na patelni.
Przygotowanie bułek
1Do przekrojonych bułek układamy kolejno: - usmażone policzki wieprzowe - plastry szynki - plastry ogórków - 2 plastry sera - kolendra
2Przykrywamy drugą połową bułki. Kanapki podpiekamy w piekarniku aż całość będzie ciepła, a skóra będzie krucha i chrupiąca.
Gotowe! Smacznego 🙂
Porady:
1. Zaprawione mięso można przechować w lodówce całą noc wtedy smaki i aromaty z przypraw wnikną do jego środka a smak będzie wyrazisty.
2. Wierzch bułek można posmarować roztopionym masłem wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Anuluj pisanie odpowiedzi