Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Bocadillo cubano al estilo segoviano – Kanapka kubańska w stylu segoviańskim

Bocadillo cubano al estilo segoviano – Kanapka kubańska w stylu segoviańskim

Przez w. kusiak    ,   

18 sierpnia, 2021

Kanapki są dosyć popularną formą dania serwowaną w Hiszpanii. Jest tu wiele restauracji, które mają nawet po 30 rodzajów kanapek różnego rodzaju jak np. Bodega "LA Pascuala", którą mieliśmy okazję odwiedzić wszyscy w ramach praktyk i spróbować tamtejszej kuchni. Jest to  danie uniwersalne, zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Przedstawiamy wersję kanapki, która według naszego uznania zasługuje na wyróżnienie.

  • Przygotowanie: 1 godz. 20 min
  • Gotowanie: 20 min

Sposób przygotowania

1Do dużej miski wlewamy oliwę extra virgin.

2Dodajemy startą skórkę i sok z wyciśniętej pomarańczy, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną kolendrę i miętę, oregano, kminek, sól i pieprz.

3Wszystko mieszamy w jedną stronę by całość się połączyła.

4Policzki myjemy i podsmażamy na patelni z każdej strony.

5Następnie filetujemy na bardzo cienkie plastry i wkładamy do zaprawy.

6 Wszystko mieszamy, przykrywamy szczelnie np. folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do wychłodzenia na minimum godzinę.

7W tym czasie kroimy korniszony na plastry. Bułki przekrawamy na pół i smarujemy w środku masłem i musztardą.

8Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na patelni.

Przygotowanie bułek

1Do przekrojonych bułek układamy kolejno: - usmażone policzki wieprzowe - plastry szynki - plastry ogórków - 2 plastry sera - kolendra

2Przykrywamy drugą połową bułki. Kanapki podpiekamy w piekarniku aż całość będzie ciepła, a skóra będzie krucha i chrupiąca.

Gotowe! Smacznego 🙂

Porady:

1. Zaprawione mięso można przechować w lodówce całą noc  wtedy smaki i aromaty z przypraw wnikną do jego środka a smak będzie wyrazisty.

2. Wierzch bułek można posmarować roztopionym masłem wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Składniki

1 kg policzków wieprzowych

Zaprawa do mięsa

160 ml oliwy extra virgin

2 sztuki pomarańczy

1 sztuka cytryny

4 sztuki ząbków czosnku

2 gałązki kolendry świeżej

2 gałązki mięty świeżej

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka soli gruboziarnistej

1 szczypta pieprzu mielonego

Reszta składników

6 sztuk bułek (np. bagietek)

250 g szynki (np. serrano)

100 g masła

12 sztuk plasterków sera cheddar

12 sztuk ogóreczków konserwowych

1 musztarda

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version