Pomarańcze w Walencji
Urocze drzewka pomarańczowe widoczne w każdym zakątku, na każdej ulicy Walencji, to pierwsza rzecz, która urzekła mnie najbardziej. Umilają każdy spacer, zwyczajne wyjście do sklepu czy odpoczynek na ławce. Zawsze kuszą, żeby sięgnąć chociaż po jedną !
Drzewka te mają jednak bardziej dekoracyjny charakter, ponieważ odmiana tych owoców jest gorzka, a skórka gruba, co czyni je doskonałym produktem do wyrobu np. olejku pomarańczowego czy marmolady.
Drugą rzeczą, która zachwyca od pierwszego wejrzenia są niekończące się, ciągnące kilometrami po obrzeżach Walencji, plantacje pomarańczy. Nic w tym dziwnego, ponieważ miasto położone jest na pięknym wybrzeżu o nazwie Costa del Azahar, co dosłownie znaczy wybrzeże kwiatu pomarańczy. Wystarczy wsiąść do pociągu do jednego z pobliskich miasteczek i podziwiać!
Plantacje w Hiszpanii nazywane są huertas, słowo to oznacza pieczołowicie uprawiany i nawadniany sad.
Lokalne skarby i ich właściwości
Region Walencji jest bogaty w bardzo dużą liczbę odmian pomarańczy. Wyróżnia je niepowtarzalny aromat, bardzo intensywny kolor i zapach. Swoją wyjątkową jakość zawdzięczają panującemu łagodnemu klimatowi. Charakteryzują się cienką skórką oraz niewielką ilością uszkodzeń i przebarwień.
Mimo upływającego czasu i rozwoju miasta, krajobraz sadów pomarańczowych w regionie Walencji pozostał niezmieniony do dzisiaj. Uprawa tych owoców odgrywa bardzo ważną rolę w gospodarce kraju. Pomarańcze zbierane są ręcznie, przez specjalnie wyszkolone osoby, o najlepszej dla owoców porze. Sezon pomarańczowy trwa przez ponad pół roku, początkiem listopada dojrzewają mandarynki, później pomarańcze. W grudniu na ulicach Walencji robi się bardzo pomarańczowo!
Pomarańczowe ozdoby miasta
Z pomarańczami można spotkać się również we wzornictwie i zdobieniach. Fasada budynku dworca Estacio del Nord ozdobiona jest dziesiątkami pomarańczy, stanowiących symbol tego pięknego miasta. Kultowy budynek Mercado Central wyróżnia się charakterystyczną kopułą z motywem pomarańczy, zlokalizowaną w samym środku targowiska. Tam również możemy kupić pyszny, świeżo wyciskany sok, z jednej z najsłodszych odmian pomarańczy o nazwie Valencia, a także likiery pomarańczowe czy miód tzw. miel de azahar. Kolejne miejskie targowisko o nazwie Mercado de Colon pełne jest motywów pomarańczy. Dowodem na to jak ważne są te owoce jest Muzeum Pomarańczy (Museo de la Naranja) w mieście Burriana.
Pomarańcze i wino
Mówiąc o pomarańczach w Walencji nie można zapomnieć o słynnym koktajlu Agua de Valencia! Jego twórcą był Constante Gil, właściciel baru Cafe Madrid w Walencji, który po raz pierwszy przygotował go w 1959 roku. Przygotowując ten napój samemu warto pamiętać, żeby użyć składników najwyższej jakości, świeżo wyciśniętego soku z walenckich pomarańczy, klasycznej cavy, czyli musującego, hiszpańskiego wina, ginu, wódki, szczypty cukru. Podawać mocno schłodzony !