Site icon Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku"

Tejas de Almendra

Tejas de Almendra

Przez s.starostka      

20 lutego, 2019

Tejas de Almendra, inaczej nazywane przez Polaków cygaretkami. Delikatne w smaku, kruche i po prostu smaczne. Można je szybko zrobić i użyć jako dodatek do deserów. Jest to dobry sposób by wykorzystać białka jeśli zostały nam z innego przepisu.

  • Przygotowanie: 30 min
  • Gotowanie: 15 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Piekarnik należy nastawić na 180 °C góra/dół.

2Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

3W misce utrzeć masło trzepaczką rózgową z przesianym cukrem pudrem na biały krem.

4Nie przerywając ucierania wlewać po trochu białka i mieszać intensywnie.

5Kolejny składnik czyli mąkę należy przesiać i wymieszać do czasu kiedy ciasto stanie się gładkie i lśniące.

6Masę należy schłodzić.

7Ciasto smarować łyżką na papierze tworząc kółka o średnicy około 7-8 cm i dodać według uznania migdały (Placuszki muszą być cienkie).

8Należy włożyć do piekarnika i kiedy brzegi nabiorą koloru złotego (po około 10 minutach) wyjąć blaszkę i szybko zdjąć za pomocą noża po jednym placuszku.

9Zawinąć na wałku i póki ciastko jest bardzo ciepłe dociskać delikatnie by uformować chipsy.

Jest to ciasto, które można użyć do dekoracji. Można zrobić rożne kształty ciasta, na przykład w rulony. Moją ulubioną opcją jest użycie do lodów jako rożek.

Składniki

108 g cukru pudru

72 g białka jaj

72 g mąki

60 g masła

szczypty migdałów

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.

Exit mobile version