Ładowanie strony…

Gotujemy po Hiszpańsku!!!

Ach… jak ten czas w Walencji leci nieubłaganie. Za nami już siedem tygodni naszej niesamowitej kulinarnej przygody.  Słońce, morze, wspaniałe widoki, niesamowite tętniące życiem miasto oraz wspaniałe smaki z całego świata! To wszystko to, co otacza nas na co dzień w niesamowitej Walencji.

Gdzie my jesteśmy? Co my tu robimy?

Najbardziej nurtującymi nas pytaniami związanym z wyjazdem do Hiszpanii było przede wszystkim to, do jakich restauracji trafimy i co będziemy tam robić? Jaka będzie atmosfera w pracy i  czy nam się spodoba ? Czy damy sobie radę? Obaw i pytań jak widać było naprawdę wiele, teraz gdy tu już jesteśmy postanowiliśmy o tym opowiedzieć, kolejną serią mini wywiadów z każdym uczestnikiem projektu. Tym razem odpowiadaliśmy na następujące pytania 🙂

1. W jakiej restauracji odbywasz praktyki?
2. Jaką kuchnie reprezentuje Twoja restauracja?
3. Jakie jest Twoje wrażenie z praktyk?
4. Zdjęcie lub/i opis dania które wykonujesz na praktykach.

Wywiady z Cocineros

Jędrzej:

1. Odbywam staż w dwóch z wielu restauracji znanego w Hiszpanii szefa kuchni: Quique Dacosta. Na codzień pracuje w restauracji Vuelve Carolina (https://www.vuelvecarolina.com/en) (Talerzyk michellin) i El Poblet (* Michellin). Obydwie restauracje mieszczą się w tym samym budynku i są połączone kuchniami, lecz mają osobne sale dla klienteli.

2. El Poblet jest kuchnią molekularno – śródziemnomorską. Vuelve Carolina przeplata nowoczesną kuchnię tradycyjną z kuchnią peruwiańską.

3.Nowe smaki, nowe metody, niezwykle sposoby, pełen profesjonalizm i przyjemna atmosfera to

wszystko otacza mnie gdy znajduję sie w tych miejscach. Pracowitość, ambicja, pot i zmęczenie – także towarzyszą.

4. Wśród rzeczy które robię na praktykach  najbardziej zafascynowała mnie Sfera pomidorowo – bazyliowa eksplozja smaku!

 

 

Jadwiga i Weronika:

1. Marina Alta 5 (https://marinaalta5.com/)

2. Jest to kuchnia śródziemnomorska i tradycyjna hiszpańska. Znajduje się tu także stoisko sklepowe ze słynnymi jamón iberico, chorizo a także wyśmienitymi serami.

3. Jadwiga: Jestem bardzo zadowolona z miejsca swej praktyki. Pracownicy są dla mnie mili. Z ogromną cierpliwością i życzliwością tłumaczą mi każde serwowane przez nich danie, zaczynając od nazwy, a kończąc na składnikach i wykonaniu. Jako, że nie jestem zawodową kucharką i dopiero zaczynam przygodę w „prawdziwej kuchni”, największą radość sprawia mi robienie sałatek, które wykonuję praktycznie od ręki zaraz po złożonym zamówieniu.

3. Weronika: Każdy dzień jest tam inny, czyli codziennie jestem pod wrażeniem. Nauczyłam się już bardzo dużo. Od pysznych sałatek lub grillowanych kałamarnic po moje ulubione desery. Kucharze zaskakują wciąż nowymi pomysłami, dlatego zawsze wracam tam z przyjemnością i nową energią.

4. Na zdjęciach Jamon iberico oraz sałatki, które podawane są w naszej restauracji.

 

Iza:

1. Restauracja Tastem. ( http://tastem.com/)

2. Kuchnia japońska.

3. ‘The team of a Japanese restaurant in Valencia has a fundamental mission: Take you on a trip through Japan through the senses of taste and smell.’ – w taki sposób restauracja Tastem przedstawia się na swojej stronie internetowej. Praca w kuchni jest wymagająca, lecz spełniam się w niej. Mam nadzieję kontynuować moją przygodę z kuchnią japońską w przyszłości.

4. Na zdjęciu Taichi, Edu i ja.

 

 

Paulina:

1 . Restauracja Ampar. (https://www.hospes.com/palau-mar/restaurante-bar-ampar/)

2. Kuchnia śródziemnomorska w nowoczesnym wydaniu.

3. Szef kuchni szczególną uwagę zwraca na wykorzystywanie produktów wysokiej jakości co w połączeniu z kolorami i niestandardowymi teksturami tworzy wyjątkowe i zaskakujące potrawy. Dodatkowo uzyskując efekt wizualny na talerzu.

4. Deser – czekoladowa pomarańcza!

 

 

Klaudia:

1. Odbywam staż w restauracji Portolito, tuż nad brzegiem morza. ( http://www.portolito.com/fotos/ )

2. Moja restauracja reprezentuje kuchnię śródziemnomorską.

3. Przede wszystkim niezwykłe doświadczenie i przygoda! Poznaje i odkrywam wiele nowych i ciekawych smaków kuchni śródziemnomorskiej oraz kuchni tradycyjnej, hiszpańskiej. Świeże produkty, nowe smaki, niesamowite widoki, a także ludzie, którzy sprawiają, że atmosfera w pracy jest niezwykła i zapomina się o całym gwarze, pocie i zmęczeniu, które również towarzyszą.
4. Przyrządzam wiele potraw w pracy, jednak rzadko kiedy jest czas by robić zdjęcia, dlatego odsyłam do galerii na stronie Restauracji.

 

Leonardo:

1. Lotelito ( http://lotelitovalencia.com/ )

2.Kuchnia hiszpańska z akcentami wschodnimi.

3. Jestem bardzo zadowolony ze stażu w Lotelito. Pozytywnie mnie zaskoczyło, że szef kuchni obdarzył mnie zaufaniem i od samego początku miałem możliwość tworzenia dań i wydawania ich prosto do klienta . Dzięki temu nauczyłem się bardzo wiele.

4. Fideua z kalmarami i zieloną fasolką

 

Roksana i Karolina:

1. Favela Bistro ( http://www.favelabistro.es/ )

2. Kuchnia typu fusion. Połączenie kuchni hiszpańskiej z kuchnią brazylijską i japońską.

3. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że trafiłyśmy do miejsca które jest niesamowicie motywujące! Rodzinna atmosfera, która panuje w całej restauracji sprawia, że „chodzenie do pracy” jest czystą przyjemnością. Każdego dnia szef kuchni stara się pokazywać coś nowego, ciekawego i wyjątkowego. Uczymy się wszystkiego: od poprawnego krojenia produktów, łączenia składników aż do wydawania gotowych dań na salę. Praktyki na pewno nauczyły nas bardzo dużo o organizacji i zasadach panujących na kuchni, dzięki czemu czuję się o wiele pewniej podczas pracy. No i oczywiście najważniejsze: ludzie z którymi współpracujemy! Rewelacyjni, nie da się tego inaczej określić, zawsze chętni do pomocy i przede wszystkim skorzy do dzielenia się swoim doświadczeniem. Zawsze weseli i kipiący energią, co sprawia, że i my czujemy się pozytywnie nastawione do czekających nas wyzwań! Będzie nam bardzo ciężko rozstać się z Favelą.

4. Sałatka z marchewki i cukinii z chipsami z lotosu.

 

Adrianna:

1. Restauracja Esencia. (https://esenciarestaurante.es/)

2. Kuchnia Hiszpańska w nowoczesnym wydaniu.

3. Esencia, jak sama nazwa wskazuje, jest miejscem gdzie liczy się smak. Każde danie przygotowane tam jest z wielką pasją i dokładnością. Praktyki są intensywne i niesamowicie bogate w wiedzę, nowe techniki i smaki. Doceniam i cieszę się z miejsca w którym jestem ponieważ gotowanie i produkty traktuje się tu z wielkim szacunkiem, prezentacja dania na talerzu jest niezwykła a to wszystko jest tym, na czym tak bardzo mi zależało.

4. Karmelizowana gruszka z cynamonem w cieście filo z toffi i lodami waniliowym

Gracjan:

1. Moja restauracja nazywa się Sucar i jest restauracją z tradycyjną kuchnią hiszpańską.

2. Serwujemy potrawy typu paella, fideua, mięsa i owoce morza robimy na piecu asado, rozgrzewanym węglem.

3. W mojej restauracji mamy bardzo dobrą atmosferę, młody zespół. Cały czas czerpię wiedzę i inspiracje kulinarne od kolegów z pracy.
Wpis współtworzyli wszyscy uczestnicy VI edycji projektu.

Dodaj komentarz