Ładowanie strony...

La Albufera de Valencia, czyli z arabskiego ”małe morze”

Jezioro Albufera jest znanym miejscem regionu Walencja i otoczone jest polami ryżowymi
Park naturalny La Albufera jest jednym z najchętniej odwiedzanych punktów turystycznych regionu Walencja. Do parku łatwo dojedziemy autobusem z centrum Walencji. W parku znajduje się przepiękne jezioro oddzielone mierzeją od Morza Śródziemnego.
La Albufera otoczona jest polami ryżowymi, przez które obszar parku jest obecnie znacznie mniejszy niż 200 lat temu. Dziś uprawiane są tu trzy gatunki ryżu: bomba, senia i bahia. Możliwość upraw tych gatunków ryżu miała duży wpływ na tradycyjną kuchnię regionu Walencja. Ryż jest podstawowym składnikiem głównych dań przygotowywanych w Walencji t.j. paella, arroz negro czy arroz en costra.
 
Będąc nad jeziorem warto odbyć spacer łódką i obejrzeć zachód słońca
Będąc w parku warto wypożyczyć łódkę, aby odbyć krótki rejs po jeziorze Albufera. Przewodnik chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami i odpowiada na każde pytanie o parku. Płynąc łódką możemy zaobserwować wiele pięknych gatunków ptaków m.in. czaple oraz przybrzeżne domki rybaków.
Po spokojnym rejsie dobrym pomysłem jest spacer po pobliskim miasteczku El Palmar. Znajdziemy w nim przyjemne restauracje serwujące tradycyjne danie z Albufery ,,alli i pebre” (w dosłownym tłumaczeniu z walenckiego „czosnek i pietruszka”), którego głównych składnikiem są węgorze, i które weszło do kanonu dań kuchni hiszpańskiej.
Następnym punktem wycieczki jest plaża Lago Saler, do której możemy dojść z drogi łączącej El Palmar i Walencję. Na plaży znajdują się wydmy, z których można podziwiać zachód słońca nad jeziorem La Albufera.

 
Artykuł La Albufera de Valencia, czyli z arabskiego ”małe morze” pochodzi z serwisu Kuchnia hiszpańska – przepisy "Gotuj po hiszpańsku".
Source: blog gotuj po hiszpańsku

Dodaj komentarz